english espaŮol franÁais nederlands portuguÍs italiano
International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus
home zoeken sitemap contact disclaimer
International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus - Homepage

Introductie

Continentie management

Latex allergieŽn

Ligwonden

Mobiliteit

Informatie voor toekomstige ouders

Leven met SB: getuigenissen

Folders voor adolescenten met Spina Bifida

 

Spina Bifida

Preventie van neural tube defects

Foliumzuur
Spina bifida komt voor bij ongeveer 1 op 1000 pasgeborenen. Wie eerder een kind met een open rug kreeg, heeft een hogere kans (ong. 1 op 100).Bij deze vrouwen wordt een nog hogere dosis foliumzuur aangeraden bij een volgende zwangerschap (nl 4mg foliumzuur/dag)

Studies hebben uitgewezen dat een dagelijkse dosis van 0,4 mg (= 400 Ķg) foliumzuur deze letsels grotendeels kan voorkomen. Foliumzuur komt voor in heel wat basisproducten zoals groenten, fruit, zuivelproducten, vlees en brood. Maar probleem is dat bij de bereiding van het eten tot 95% van dat foliumzuur verloren gaat. Onderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat jonge vrouwen gemiddeld slechts 2,5 mg foliumzuur binnenkrijgen via hun voeding. Een kwart van de vrouwen neemt minder dan 1 mg op.

Daarom wordt aangeraden dat alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd met kinderwens een supplement foliumzuur innemen vanaf het ogenblik dat ze stoppen met de pil.Vandaar dat het aangeraden is om minimaal 4 weken voor het zwanger worden tot minimaal 8 weken na het zwanger worden dagelijks een extra supplement van 0.4 mg foliumzuur in te nemen. Behalve de daling op het risico op een neuraal buisdefect bij de baby kan een dagelijkse inname van extra foliumzuur ook andere mogelijke voordelen hebben zoals een vermindering van de ochtendmisselijkheid tijdens de eerste zwangerschapsweken en zelfs mogelijk een lager risico op vroeggeboorte.Ook zou de inname van extra foliumzuur in zekere mate een preventie kunnen bieden voor andere aangeboren afwijkingen, vooral dan ter hoogte van de urinewegen en het hart. Daarom wordt meer en meer aangeraden om ingeval van zwangerschap de foliumzuursupplementen in te nemen tot de vierde zwangerschapsmaand.

Vitamines innemen ter voorkoming van neuraalbuis afwijkingen
Een van de eerste delen van het lichaam dat zich ontwikkelt is het centrale zenuwstelsel. De neuraalbuis van waar de ruggengraat en hersenen zich ontwikkelen, wordt gevormd gedurende de eerste 25 dagen van de zwangerschap.
Spina Bifida wordt veroorzaakt omdat de neuraalbuis zich niet goed ontwikkeld heeft en vandaar de term neuraalbuis afwijkingen. Gerelateerde afwijkingen zijn: anencephalie (geen hersenen) en encephalocele ( een deformatie van de hersenen en de schedel).

Waarom ontwikkelt de neuraalbuis zich niet goed?
De precieze oorzaken zijn nog niet bekend maar er wordt verondersteld dat het te maken heeft met genetica en milieu. Als een paar een kind heeft gehad met Spina Bifida is de kans dat een tweede of derde kind het ook krijgt 1 op 35.

Wat heeft onderzoek aangetoond?
Onderzoek naar het geven van een foliumzuur supplement (vitamine B9) heeft definitief aangetoond dat vrouwen die een zwangerschap hebben gehad met neuraalbuis problemen de kans op hetzelfde bij een tweede zwangerschap kunnen verkleinen met een dramatische 72% als ze extra foliumzuur hebben genomen.
In april 1983 heeft het Centrum voor Medisch Onderzoek in Engeland een studie over neuraalbuis afwijkingen gedaan met foliumzuur en andere voedselsupplementen. De studie is gedaan in 33 centra in 7 landen. De resultaten zijn in juli 1991 bekend gemaakt.
De dosis die aan vrouwen in de studie gegeven werd was 0.4 mg per dag. De vrouwen die aan de studie deelnamen en hun babiís werden nagekeken op mogelijke afwijkingen. De kinderen zijn onder observatie gebleven tot hun derde levensjaar. Tot nu toe zijn er geen afwijkingen geconstateerd die te wijten zouden zijn de inname van foliumzuur bij noch de vrouwen of de kinderen.

Wat betekent dit in de praktijk?
Deze resultaten bewijzen dat de vrouwen het risico voor een tweede zwangerschap met neuraalbuis problemen kunnen verminderen door een dagelijkse dosis foliumzuur in te nemen. Vrouwen die in het hoge risico categorie vallen zijn diegenen die al een eerdere zwangerschap met problemen hebben gehad, of zelf een neuraalbuis defect hebben of waarvan de man neuraalbuis afwijkingen in de familie heeft.
Vrouwen in deze hoge risico categorie doen er goed aan dagelijks een tablet van 5mg foliumzuur te nemen, minstens 1 maand voor de conceptie en dan gedurende de eerste 12 weken van de zwangerschap. Deze tabletten van 5mg kunnen op recept van een arts verkregen worden. Sommige mensen twijfelen aan de hoge dosis van 5mg wat 1 mg hoger is dan in de studie gebruikt is. Het Ministerie van Gezondheid zegt dat de 5mg vervangen zal worden door een van 4 mg zodra het op de markt komt.
Vrouwen die niet in de risicogroep zitten kunnen ook voordeel hebben bij het nemen van foliumzuur. Voor hen zijn er de 0.4 mg tabletten die je in de drogisterijen kunt vinden bij de vitamines. Ook deze moeten ten minste 1 maand voor de conceptie en gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap genomen worden.

Vrouwen bij wie Spina Bifida in de familie voorkomt kunnen het beste advies inwinnen bij iemand die gespecialiseerd is in genetica. In deze gevallen moet hun huisarts ze verwijzen naar deze specialist.

Een gezond dieet helpt ook
Veel studies hebben aangetoond dat een goed dieet positief kan bijdragen in de gezondheid van de foetus en het zou een goed idee zijn als vrouwen die zwanger willen worden hierop letten. Dit dieet zou dan versterkt moeten worden met voedsel waarin foliumzuur natuurlijk voorkomt.
Dit is bijvoorbeeld gerst, bonen, gist, peultjes, erwten, andijvie, rijst, soja bonen, spliterwten, spruiten, rogge. Groenten moeten licht gekookt worden anders verdwijnt het foliumzuur. Eet niet teveel lever omdat een teveel aan vitamine A het ongeboren kind schade kan toebrengen.
Er zijn ook substanties die de opname van foliumzuur kunnen beÔnvloeden. Neem contact met uw arts op als u bijvoorbeeld medicijnen neemt.
Pas op als u antikramp middelen neemt. Sommige van deze werken tegen foliumzuur. Raadpleeg uw arts.
Foliumzuur supplementen die voor de conceptie genomen worden kunnen het risico verminderen op neuraalbuis afwijkingen. Er is echter geen garantie dat het risico van neuraalbuis afwijkingen zoals Spina Bifida geheel zal verdwijnen.

schrijf je in voor onze newsletter

 

 

IF Neurosurgery

Flour Fortification Initiative

Council of Europe

Include Everybody

European Year of Intercultural Dialogue

IFSBH Annual Report 2007

Global Partnership for Disability and Development

Folsaeure

International Disability and Development Consortium