english español français nederlands português italiano
International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus
home zoeken sitemap contact disclaimer
International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus - Homepage

Introductie

Continentie management

Latex allergieën

Mobiliteit

Preventie van neural tube defects

Informatie voor toekomstige ouders

Leven met SB: getuigenissen

Folders voor adolescenten met Spina Bifida

 

Spina Bifida

Ligwonden

Veel mensen met Spina Bifida zullen op een gegeven moment doorligwonden gaan krijgen. Er zijn geen schuldigen voor deze conditie maar er zijn wel veel methodes om deze wonden te voorkomen.
Om dit te kunnen doen moet men eerst begrijpen wat de oorzaken zijn.

Oorzaken
Preventie
ziekenhuizen

Behandeling
Preventieve maatregelen

Oorzaken
Een verminderde bloedcirculatie beneden de heupen betekent dat de cellen niet hun normale toevoer van voeding en zuurstof krijgen om ze gezond te houden.
Op die manier kunnen ze natuurlijk ook niet hun afval producten verwerken.
Het lichaam heeft een systeem wat het lymfatische systeem genoemd wordt. Dit systeem werkt samen met de circulatie van het bloed om afvalstoffen en vloeistoffen te verwijderen. Ook dit werkt niet optimaal bij mensen met Spina Bifida. Er kan dus een opbouw zijn van vloeistof in de benen. Dit noemt men oedeem. Al deze dingen bij elkaar betekenen dat er al snel doorligwonden ontwikkeld worden. Genezing is daarom ook heel langzaam.
Neurologische problemen gekenmerkt bij Spina Bifida en het verlies aan gevoel betekent dat de patiënt geen ongemak voelt en daarom is er geen signaal wat je vertelt om de druk op dat deel van het lichaam te verminderen door te verliggen.
Incontinentie maakt de huid ook gevoelig en kan deze beschadigen. Urine en feces hebben substanties welke de huid afbreken en infecteren.

Preventie (verminderen van het risico)

Verander je positie. Neem de druk weg van je zitvlak door even op te staan en verander de positie van de benen. Dit maakt het mogelijk dat het bloed even normaal kan stromen(en dat is alles wat nodig is). Indien het te moeilijk is om uw zitvlak omhoog te krijgen, probeer dan een verandering van positie, leun naar voren of achteren of naar de kant.

Regelmatige inspectie van de huid. Het beste is dat het hele lichaam wordt ´s morgens en ´avonds wordt nagekeken en gelet wordt op rode plekken op de huid. Als je een rode plek vindt die snel verdwijnt nadat je de druk verminderd hebt, is er geen probleem. Echter, als de rode plek blijft zou het een teken kunnen zijn van een beginnende doorligwond.
Houd deze plek in de gaten en er moet geen druk meer op uitgeoefend worden. Een spiegel met een lang handvat kan goed gebruikt worden om de rug en zitvlak te inspecteren.
Een goed uitgebalanceerd dieet is zeer belangrijk voor het voorkomen en genezen van doorligwonden. Het drinken van voldoende vloeistoffen houdt de huid soepel en gehydrateerd.
Carbohydraten (brood, pasta en rijst)houden de spieren gezond.
Voedsel rijk aan ijzer, zoals spinazie, helpen het bloed voldoende zuurstof door het lichaam te transporteren. Vitamine C en Zink (een mineraal) helpen het genezen van wonden. Hetzelfde is het geval bij eiwitten ( vis, vlees en melkproducten)

Draag de juiste kleding en vermijd kleding die te strak zit of harde naden, knopen of ritssluitingen heeft die druk zouden kunnen veroorzaken. Goedpassende schoenen zijn belangrijk. Pas op dat je je niet stoot als je van je rolstoel naar bijvoorbeeld een stoel verhuist. Vermijd het slepen of het stoten van het lichaam.
Barrière crèmes zoals Sudocrem, Conotrane of Zink en castorolie kunnen een goede bescherming bieden bij incontinentie. Het belangrijkste is echter om je goed schoon te maken na een ¨ongelukje¨.

Ziekenhuizen
Als je naar een ziekenhuis moet waar je veel tijd in bed moet doorbrengen, bel je de afdeling op en vertel ze dat je een speciale druk verminderende matras nodig hebt.
Operatiezalen moeten ook op de hoogte zijn van jouw speciale eisen voordat je geopereerd wordt.
Een bezoek vooraf aan de dag dat je opgenomen wordt kan zeer nuttig zijn voor jou en het personeel.
Als je naar Spoedgevallen moet leg ze dan zo spoedig mogelijk uit dat er een groot risico is dat je doorligwonden krijgt.
Het personeel moet er dan op letten dat ze je niet te lang op een brancard laten liggen of in een rolstoel laten zitten zonder je iedere 20 minuten te helpen om je een beetje laten bewegen.

Behandeling
Als een doorligwond zich ontwikkelt, moet het direct bekeken worden een arts of een gespecialiseerde verpleger die de wond een graad geeft en de meest toepasselijke behandeling geeft. Er zijn veel producten op de markt om doorligwonden te behandelen en het zou een onmogelijke taak zijn ze hier allemaal te noemen.
We noemen er enkele:
Als de huid rood is maar niet gebroken kan een tweede huid gebruikt worden. Op-Site of Tegaderm zijn producten die het verder breken van de huid voorkomen.
Indien de huid gebroken is maar niet bloedt of geïnfecteerd is kan zoiets als Comfeel, Granuflex of Allevyn gebruikt worden. Deze verbanden behoeven niet iedere dag vervangen te worden tenzij ze losgeraakt zijn.
Voor diepe wonden, een gel zoals Intrasite or Granugel kunnen gebruikt worden.

Deze zijn erg goed voor de wond maar kunnen tussen het verband uitlekken en daardoor zou het kunnen dat het verband iedere dag (soms twee keer per dag) verwisseld moet worden.
Deze gels kunnen ook voor geïnfecteerde wonden gebruikt worden. U hebt hierboven slechts enkele van de vele producten die op de markt zijn gezien. ASBAH heeft geen bepaalde voorkeur voor een van deze producten.
De beste behandeling is nog altijd een gewone vermindering van de druk. Er zijn speciale matrassen en kussens in de markt en te krijgen bij de kruiszorg. Als de doorligwonden terug blijven komen moet er worden bepaald of speciale aangepaste toestellen nodig zijn zoals een rolstoel of misschien een verandering van life-style.

Preventieve maatregelen:

-Iedere 20 min Uw achterwerk omhoog drukken
-Op hetzelfde moment de positie van de benen veranderen
-Uw huid een of twee keer per dag controleren
-Als u nat bent is het veel beter dat u zich direct schoonmaakt en kleding verwisselt
-Oppassen bij de overgang van stoel naar rolstoel of bed naar rolstoel etc
-Goed uitgebalanceerd voedsel tot u nemen inclusief een variëteit van groentes en fruit. Drink veel vloeistoffen.

schrijf je in voor onze newsletter

 

 

IF Neurosurgery

Flour Fortification Initiative

Council of Europe

Include Everybody

European Year of Intercultural Dialogue

IFSBH Annual Report 2007

Global Partnership for Disability and Development

Folsaeure

International Disability and Development Consortium