english español français nederlands português italiano
International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus
home zoeken sitemap contact disclaimer
International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus - Homepage

Welkom

Welkom op IF Child Help, de website waar we speciaal onze donateurs willen inlichten over ons werk in ontwikkelingslanden. IF is een uniek wereldwijd netwerk van informatie over spina bifida en hydrocefalie waarbij we de kennis van het Noorden vertalen naar de mogelijkheden in het Zuiden. Waar ook de kennis van het Zuiden ten gunste komt van het Noorden.

Uw steun aan IF Child Help helpt mensen met spina bifida van hier hun lotgenoten te helpen in het Zuiden. Uniek en de moeite waard. U kan ook zelf een initiatief nemen om ons te helpen. Het mooiste voorbeeld is dat van de familie van dr. Carla Verpoorten die naar aanleiding van twee huwelijken hun genodigden vroegen om aan IF Child Help te storten. Doen!

Pierre Mertens

Voorzitter IF

Home

Hot News

 

 

 

 

Vrijwilliger gezocht voor administratieve taken

IF Child Help zoekt een paar helpende handen

Met zo spoedig mogelijke ingang is IF Child Help op zoek naar een vrijwilliger die 1 of 2 dagen per week IF Child Help wil bijstaan in administratieve taken, zoals het beantwoorden van de telefoon en postverwerking. IF Child Help is een Belgische organisatie die hulp biedt aan kinderen met Spina Bifida en/of Hydrocephalie in ontwikkelingslanden. Hoewel de voertaal is Engels is zoekt IF Child Help vooral iemand die de Nederlandse en Franse taal machtig is. Alle onkosten worden vergoed. Voor meer informatie graag contact opnemen met Lieven Bauwens, lieven.bauwens@ifglobal.org of tel. +32 (0)25020413.

 

Papa, wat is een handicap?

Pierre Mertens en Hanne Huyse bespreken de promotie van "Papa, wat is een handicap?"
In juni verschijnt een nieuw boek van de hand van IF President Pierre Mertens met de titel "Papa, wat is een handicap". Geleid door de onuitputtelijke vragen van zijn zoontje van 11 vertelt hij over mensen met een handicap. Mensen met een handicap worden vaak onnodig uitgesloten, omdat ze "anders zijn". Met zijn boek wil Pierre Mertens hier wat aan doen. Hij beschrijft hoe mensen met een handicap leven, waarin ze verschillen, maar vooral hoe ze op ons lijken. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag, de promotie wordt verzorgd door Hanne Huyse van Uitgeverij Van Halewyck.

Provincie Antwerpen start preventiecampagne

Foliumzuur verkleint de kans op een kindje met Spina Bifida en/of Hydrocefalie

In België start de Provincie Antwerpen met een preventiecampagne die vrouwen met een kinderwens bewust wil maken van het belang van Foliumzuur. Volgens de provincie is slechts 40 procent van de vrouwen op de hoogte van de positieve effecten van deze vitamine. Als onderdeel van de campagne worden 50.000 folders en affiches naar dokters en apothekers verstuurd. De provincie hoopt zo meer bekendheid te geven aan het feit dat Foliumzuur in belangrijke mate bijdraagt aan de ontwikkeling van een gezonde baby. Lees meer over Foliumzuur op onze website.

Ethische paradoxen

Jo Lebeer, docent Faculteit Geneeskunde, Universiteit Antwerpen

Dr. Jo Lebeer, Coördinator van het Europees Comenius Netwerk INCLUES voor cognitief en inclusief onderwijs bouwt op IF’s acties voor ‘het recht op anders zijn’ en 'het recht op leven' in zijn lezing voor het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA). Hij pleit ervoor om de VN conventie voor de rechten van mensen met een handicap door te trekken naar de periode voor en rond de geboorte. Het Groningenprotocol moet herzien worden omdat het vertrekt vanuit foute premissen waarbij het kind met een handicap herleidt wordt tot zijn medisch deficit. Voor een daadwerkelijke integratie van mensen met een handicap zijn nog veel meer investeringen nodig. Lees hier het hele werk.

Liliane (Lieke) Brekelmans-Gronert

De oprichtster van het Liliane Fonds

Op 16 februari 2009 overleed op 79-jarige leeftijd de oprichtster van het Liliane Fonds, Liliane (Lieke) Brekelmans-Gronert. Het Liliane Fonds begon in 1980 als een bescheiden initiatief van Lieke en haar man Ignaas (1925-2004). In de jaren die volgden hebben duizenden kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden door het Liliane Fonds een nieuwe toekomst gekregen. Ook al is Lieke er nu niet meer, zij blijft een inspiratiebron voor al degenen die in tientallen landen over de hele wereld haar werk voortzetten.

Prinses Astrid ontvangt "End Malaria Award 2008"

Prinses Astrid is bijzonder geïnteresseerd in projecten gericht op humanitaire doelen

IF is trots te mogen aankondigen dat haar beschermvrouwe, Prinses Astrid van België, één van de genomineerden was die de "End Malaria Award 2008" in ontvangst mocht nemen. Deze onderscheiding is sinds 2006 in het leven geroepen door de Malaria Foundation om mensen te erkennen die zich inzetten voor de strijd tegen malaria. Prinses Astrid was genomineerd in de categorie "Royalty of the Year" en ontving de onderscheiding voor haar werk als "Special Representative" voor "Roll Back Malaria". Vanuit deze functie bezocht zij in september 2007 gedurende vier dagen Tanzania om internationale aandacht voor de malariaproblematiek te vragen, om scholen en ziekenhuizen te bezoeken en om duizenden muskietennetten uit te reiken.

Terugkijken op IF's 30-jarig jubileumdiner

Bekijk de foto's van het IF jubileumdiner

Voor degenen die niet bij de feestelijkheden rondom het 30-jarig bestaan van IF aanwezig konden zijn, en natuurlijk ook voor degenen die er wel waren, hebben IF fotografen Zjuul Devens en Renée Jopp foto's gemaakt van dit eenmalige evenement. Zij hebben hun beelden beschikbaar gesteld op het internet, zodat wij ze met iedereen kunnen delen. Klik hier om van de foto's van Zjuul Devens te genieten. De foto's van Renée Jopp zijn hier te bekijken.

IF's 30-jarig jubileumdiner

HKH Prinses Astrid en Pierre Mertens, IF voorzitter, in gesprek tijdens het IF jubileumdiner te Brussel

IF's 30-jarig jubileumdiner, gehouden te Brussel op 1 december, was een groot succes. In de zeer gewaardeerde aanwezigheid van IF's beschermvrouwe HKH Prinses Astrid en IF oprichter Bjorn Rundstrom, genoten alle gasten van het unieke pianoconcert van Wim Mertens en de uitmuntende schotels van topchef Kobe Desramaults. Na een sprankelende start met de Infini Champagne van Mampaey Wines hield IF voorzitter Pierre Mertens zijn openingsspeech. Hij benadrukte dat zowel Prinses Astrid als IF speciale aandacht hebben voor de meest kwetsbare groepen in onze samenleving. Prinses Astrid sprak haar waardering uit voor het werk dat IF doet zowel in het Noorden als het Zuiden. Met name het iPATH project waarin chirurgen uit het Noorden en Zuiden hun collega's in het Zuiden opleiden had haar interesse.

Debat over levensbeëindiging bij pasgeborenen laait weer op

IF Child Help voorzitter Pierre Mertens
Het euthanasiedebat laait weer op en opelijk stelt men in België de vraag of levensbeëindiging moet kunnen bij ernstig zieke of zwaar gehandicapte pasgeborenen. Daarbij wordt verwezen naar het zogenaamde Groningen Protocol, waarin richtlijnen staan met criteria waarmee artsen levensbeëindiging van pasgeborenen kunnen uitvoeren zonder gevaar van strafververvolging. Artsen brengen justitie dan op de hoogte waarom en wanneer ze overgaan tot euthanasie bij babies. Een wettelijk kader dus. Maar niet iedereen is daar gelukkig mee. Luister hier naar de reactie van Pierre Mertens van IF Child Help.

Advies Gezondheidsraad over optimaal gebruik foliumzuur

Foliumzuur kan worden toegevoegd aan brood en ontbijtproducten

De Gezondheidsraad heeft advies uitgebracht aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur over het waarborgen van een optimale foliumzuurinname. Het gebruik van foliumzuursupplementen door vrouwen met een zwangerschapswens is in ons land wel toegenomen, maar is nog steeds onvoldoende om het risico van een kind met een open ruggetje zo veel mogelijk te verminderen, concludeert de Raad. Dit geldt het sterkst voor vrouwen met een lage opleiding of een niet-westerse achtergrond. Maatregelen die de Raad voorstelt zijn preconceptiezorg, voorlichting en  het toevoegen van foliumzuur aan brood en broodvervangers. Lees het volledige advies hier.

Steun van scholen

verkoopsteam Energy, KA Halle

Twee scholen, KA van Halle en de Gemeentelijke Basisschool van Kruibeke, hebben IF Child Help gesteund.
Een bedrijfsproject van 6 studenten dat Oxfam-producten verkocht tijdens schoolactiviteiten doneerde de winst (190€) aan IF Child Help. Het team had de naam "Energy".
De gemeentelijke basisschool van Kruibeke gaf de integrale opbrengst van de vastenactie (1870€) aan IF Child Help. Hartelijk dank voor de steun aan kinderen met Spina Bifida en Hydrocephalus in ontwikkelingslanden.

Uw gift is fiscaal aftrekbaar

IF Child Help kan uw steun gebruiken. Stort u in de loop van 2009 minstens 30€ dan krijgt u voor het fiscaal jaar 2009 een fiscaal attest in de loop van de maand februari 2010. IF Child Help kan zelf fiscale attesten uitreiken. Stort uw gift op rekeningnummer 738-0253137-86 met als mededeling fiscaal attest. Uw bijdrage helpt IF Child Help levens van kinderen te redden. Kijk hier naar wat IF met uw geld doet. Informatie over de projecten in het Zuiden vindt u hier.

schrijf je in voor onze newsletter

 

 

IF Neurosurgery

Flour Fortification Initiative

Council of Europe

Include Everybody

European Year of Intercultural Dialogue

IFSBH Annual Report 2007

Global Partnership for Disability and Development

Folsaeure

International Disability and Development Consortium