english español français nederlands português italiano
International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus
home zoeken sitemap contact disclaimer
International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus - Homepage

IF policy on food fortification

Useful literature and links

European Folic Acid NewsUpdate

 

Folate

Introductie

Spina Bifida is een geboorte afwijking die iedereen kan overkomen. We weten niet precies wat de exacte oorzaken zijn. Echter, onderzoek heeft aangetoond dat als een vrouw iedere dag 400 mcg (0,4 mg) Foliumzuur neemt voordat ze zwanger wordt en tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, het risico om een baby te krijgen met Spina Bifida of een andere neuraalbuis afwijking met 70% kan verminderen.
De precieze oorzaak waarom het in sommige gevallen niet effectief is, is niet bekend, maar het kan zijn dat genetica en milieu hier van invloed zijn.

Iedere dag Foliumzuur
Foliumzuur helpt je gezonde cellen aan te maken. Iedere dag Foliumzuur innemen moet eigenlijk net zo automatisch gaan als het lezen van de krant of het eten van de lunch of relaxen na het diner.

Preventie van herhaling
Vrouwen die een hoog risico lopen om een baby met Spina Bifida te krijgen of die al een zwangerschap met problemen hebben gehad of die Spina Bifida ergens in de familie hebben gehad of die zelf Spina Bifida hebben moeten 4000 mcg (4 mg) Foliumzuur per dag nemen. Dit is op recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Meer over Foliumzuur
Wat is foliumzuur?
Wat doet foliumzuur?
Wie heeft foliumzuur nodig?
Hoeveel foliumzuur heb ik nodig?

Wat is foliumzuur?
Foliumzuur helpt je gezonde cellen aan te maken. Het is een wateroplosbare B vitamine hetgeen betekent dat foliumzuur niet lang in het lichaam blijft en daarom elke dag opnieuw moet worden ingenomen. Het moet daarom een gewoonte worden om foliumzuur in te nemen, net zoals het lezen van de krant, lunchen of relaxen na het avondeten.

Wat doet foliumzuur

Foliumzuur helpt het lichaam om nieuwe en gezonde cellen aan te maken. Het is belangrijk dat je een routine hebt om iedere dag foliumzuur te nemen zodat je lichaam genoeg heeft wanneer dit nodig is zoals tijdens de zwangerschap.

Foliumzuur vermindert het risico van geboorteafwijkingen zoals Spina Bifida. Spina Bifida is een afwijking waarbij de ruggegraat van de baby niet geheel sluit. Sommige van deze afwijkingen gebeuren vroeg in de zwangerschap, zelfs voordat de vrouw weet dat ze zwanger is. Dat is de reden dat het belangrijk is om iedere dag voldoende foliumzuur in te nemen. Het nemen van foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap vermindert het risico van Spina Bifida en andere neuraalbuis afwijkingen met 70%.

Er zijn ook andere redenen om iedere dag voldoende foliumzuur in te nemen. Foliumzuur zou ook de gezondheid van het hart bevorderen en zelf enkele vormen van kanker kunnen voorkomen.

Wie heeft foliumzuur nodig?

Bijna iedereen heeft een vitamine met foliumzuur iedere dag nodig. Foliumzuur is een belangrijke vitamine voor alle mannen en vrouwen.

Foliumzuur is belangrijk voor iedere vrouw die zwanger zou kunnen worden
Zelfs als je geen zwangerschap voorziet, heeft je lichaam iedere dag foliumzuur nodig. De meeste mensen plannen geen zwangerschap en dus is het belangrijk dat je een routine ontwikkelt om foliumzuur in te nemen. Als je lichaam het dan nodig heeft, is het voorradig.

Hoeveel foliumzuur heb ik nodig?

Iedere vrouw die zwanger wil worden zou iedere dag 400 microgram (0,4 mg) foliumzuur moeten innemen. Dit is 100% van wat je iedere dag nodig hebt. Op het etiket van de vitaminepot heet dit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Goed kijken of het etiket 100% zegt. Je kunt deze vitamine vinden in:

  • Multivitamine pillen
  • Foliumzuur tabletten
  • Enkele ontbijtgranen hebben ook voldoende foliumzuur. We bevelen u aan het etiket van deze ontbijtgranen te raadplegen. Het moet 100% zeggen naast waar foliumzuur staat.

Sommige vrouwen lopen een verhoogd risico om een zwangerschap met Spina Bifida te krijgen. Wij raden aan dat u naar uw arts gaat. Als u een hoog risico loopt kan uw arts een recept voorschrijven met een verhoogde dosis foliumzuur.

 

schrijf je in voor onze newsletter

 

 

IF Neurosurgery

Flour Fortification Initiative

Council of Europe

Include Everybody

European Year of Intercultural Dialogue

IFSBH Annual Report 2007

Global Partnership for Disability and Development

Folsaeure

International Disability and Development Consortium