english espa˝ol franšais nederlands portuguŕs italiano
International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus
home zoeken sitemap contact disclaimer
International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus - Homepage

Introductie

Filosofie van de IF projecten

Spina Bifida in ontwikkelingslanden

Onderzoek in ontwikkelingslanden

Partners en Ouders groepen

Evaluatie van de IF projecten

IF publicaties

Speciale literatuur

Partners in development cooperation

 

Ontwikkelingslanden

Hydrocephalus in ontwikkelingslanden

IF heeft geen programma voor individuele aanvragen voor hulp. Om deze behoefte te kunnen dekken, werkt IF samen met het Liliane Fonds. www.lilianefonds.nl

Als een kind met Hydrocefalie bij een project komt, wordt hij altijd eerst onderzocht.

  • Voor kinderen jonger dan 2 jaar is het altijd belangrijk dat zij door een arts onderzocht worden. Kinderen die ouder zijn en symptomen van overdruk hebben, moeten zo spoedig mogelijk door een arts onderzocht worden.
  • Voor oudere kinderen of jongeren met een gestabiliseerde Hydrocefalie is het niet noodzakelijk dat ze op korte termijn een arts raadplegen, tenzij er problemen zijn.
  • Als een shunt niet noodzakelijk is, kunnen andere manieren van hulp vaak bijdragen tot een verbeterde kwaliteit van leven voor het kind.

Voordat een onderzoek door een arts plaatsvindt, moet het volgende worden gedaan:

  • Het meten van de omvang van het hoofd van het kind. Zie de IF brochure over hydrocefalie.
  • Het trainen van de moeder over hoe ze de omvang van het hoofd moet meten, waarop te letten en hoe de resultaten ge´nterpreteerd moeten worden.

Als de arts voorschrijft dat een shunt geplaatst moet worden is het belangrijk dat de beslissing genomen wordt met inachtneming van waar het kind woont en in welk ziekenhuis de operatie plaats moet vinden.

IF heeft een specifieke gids ontwikkeld Guidelines on the Treatment of Hydrocephalus in Developing Countries en gebruikt deze gids in alle projecten. Deze gids is tot stand gekomen met medewerking van Dr. M Oneko, c/o KCMC, Kinderafdeling en Dr. M. Nicol van het CCBRT in Dar es Salaam.

Behandeling

Traditioneel wordt Hydrocefalie behandeld door het plaatsen van een ventriculo-peritoneale drain (VP drain). Een alternatieve methode is de ETV methode (Endoscopic Third Ventriculostomy). Drains kunnen een aantal problemen geven. Ze zijn gevoelig voor infectie, met name in de eerste drie maanden na plaatsing. Draininfecties zijn levensbedreigend en behandeling neemt veel tijd in beslag. VP drains zijn ook gevoelig voor complicaties. Een studie toonde aan dat 40% van de patiŰnten een drainrevisie nodig had binnen twee jaar na plaatsing. Daar men voor het leven afhankelijk is van een drain, zijn deze problemen erg gevaarlijk wanneer goede en competente zorg moeilijk te krijgen is.

Een alternatieve behandeling is ETV (Endoscopic Third Ventriculostomy). Deze behandeling is minimaal invasief en voorkomt draininfecties, afhankelijkheid van de drain en drain gerelateerde complicaties. Bij ETV perforeert de arts de onderkant van de derde ventrikel, wat tot gevolg heeft dat het overtollige liquor kan wegvloeien van de ventrikels waarna het geabsorbeerd wordt. Als de Hydrocefalie veroorzaakt is door een obstructie binnen de ventrikels, dan zorgt ETV voor een bypass waardoor de obstructie wordt opgeheven. Om deze methode toe te passen, moet het absorptiemechanisme goed functioneren.

schrijf je in voor onze newsletter

 

 

IF Neurosurgery

Flour Fortification Initiative

Council of Europe

Include Everybody

European Year of Intercultural Dialogue

IFSBH Annual Report 2007

Global Partnership for Disability and Development

Folsaeure

International Disability and Development Consortium